Το Εκκλησάκι στην Περιοχή Συκιές & το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Ηλιούπολης
Το Εκκλησάκι στην Περιοχή Συκιές & το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Ηλιούπολης
Λ. Αγίου Κωνσταντίνου Το όνομα της πήρε από τον νεότερο ναό Άγιο Κωνσταντίνο & Αγίας Ελένης |
Πριν πολλά χρόνια, στην υστεροβυζσντινή περίοδο (1.261 - 1.453 ),στην περιοχή Συκιές της Ηλιούπολης βρισκόταν το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο προστάτη του στρατού ξηράς.
Το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου |
Το εκκλησάκι του Άγιου Γεώργιο βρίσκεται όρθιο και σφραγισμένο στην ίδια θέση , πίσω από τον σύγχρονο ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Μητέρα του Αγία Ελένη στην οδό πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
Το Εκκλησάκι έχει κηρυχθεί διατηρυταίο στην αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και καταγράφεται στους χάρτες που σύνταξε το 1821 ομάδα Γερμανών Επιστημόνων με επικεφαλή τον J. Kaupert. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ιερέων και κατοίκων της Ηλιούπολης μετρά τουλάχιστον 400 χρόνια ζωής.
Δίπλα του χτίσθηκε γύρω στο 1928 μια αίθουσα που λειτούργησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα η πρώτη εκκλησία και το πρώτο Δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης .Αργότερα χτίστηκε ο σημερινός Άγιος Κωνσταντίνος.
Το πλαϊνό μέρος της εκκλησίας Στον ίδιο χώρο βρίσκεται ο τάφος του κτηνοτρόφου , κτηματία και καταπατητή της δημόσιας γης Αλεξίου Νάστου ,καθώς και το 《ασκηταριό 》του αδελφού του.
Μπροστά από το εκκλησάκι της Παλαιολόγειας περιόδου, υπάρχει ένας αιωνόβιος πεύκος, στο κέντρο μιας ευρύχωρης αυλής, με πλακόστρωτο. Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Γεώργιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συνάθροισης των κατοίκων και ο ναΐσκος ως ενοριακός ναός, κατά την οθωμανική περίοδο. Αυτή την εποχή η κατοίκηση του χώρου της σημερινής Ηλιούπολης και οι καλλιέργειες εντοπίζονται στον άξονα Αγίου Γεωργίου-Αγίου Νικολάου-Κοντοπήγαδου.
Από Μαρτυρίες της Ζωής Πετροπούλου -Κριτζιλάκη και του Διαμαντή Μαυροδόγλου προκύπτει ότι , κατά το καλοκαίρι του 1944 , ο χώρος αυτός λειτούργησε και ως τόπος προσωρινής παραμονής του λόχου του ΕΛΑΣ Ηλιούπολης. Στον μπροστινό εξωτερικό μέρος του Ι.Ν του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης Ηλιουπόλεως, στο δεξί μας χέρι Όπως κοιτάμε τον ναό από την Κεντρική είσοδο του ναού , υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Ελπίζω να βρεθεί χώρος στην Ηλιούπολη να κατασκευαστεί το εκκλησάκι και να συντηρηθεί σύντομα από την αρχαιολογική υπηρεσία το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου . Τέλος ,γιατί έχει χαθεί η ονομασία " ΣΥΚΙΕΣ" από εμάς τους νεότερους ; Πηγή Πληροφοριών :το βιβλίο του Ηλιουπολίτη Πάνο Τότσικα «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην Ιστορία της Ηλιούπολης», εκδόσεις ΚΨΜ , 2005. |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μήνυμα Φόρμας Σχολίων