24 Ιουλίου: Ημέρα της Δημοκρατίας


 48 χρόνια έχουν περάσει από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα
 

Ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 το αεροπλάνο της γαλλικής δημοκρατίας προσγειώνεται στην Αθήνα με επιβάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Λίγες ώρες αργότερα ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Τυπικά το καθεστώς της επτάχρονης δικτατορίας έχει πέσει αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια των επιλόγων του.

Ήταν στις 21 Απριλίου 1967 όταν μια ομάδα αξιωματικών του στρατού κατέλυσε με την ανοχή του παλατιού το δημοκρατικό πολίτευμα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Τα επτά χρόνια που ακολούθησαν πήγαν την Ελλάδα πολύ πίσω. Κατακτήσεις, έστω και αμφιλεγόμενες, που είχαν επιτευχθεί στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια χάθηκαν εξαιτίας της ανικανότητας των δικτατόρων.

Οι κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν διευρύνθηκαν και οι ελευθερίες των πολιτών καταπατήθηκαν, αφού είχαν συρρικνωθεί με τις παρεμβάσεις του βασιλιά την προηγούμενη περίοδο. Άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, πέθαναν από τον αυταρχισμό της χούντας, καριέρες καταστράφηκαν, πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δυσφημίστηκε. Τα πολύ σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της περιόδου αντιμετωπίστηκαν με το χειρότερο τρόπο ανοίγοντας νέες πληγές που ακόμα δεν έχουν κλείσει. Το καθεστώς του ταξίαρχου, αρχηγού της ΕΑΤ-ΕΣΑ και βασανιστή, Δ. Ιωαννίδη που ανέτρεψε τον πρωτεργάτη της χούντας Γ. Παπαδόπουλο σχεδίασε και υλοποίησε ένα πραξικόπημα στην Κύπρο που είχε ολέθρια αποτελέσματα για τα εθνικά ζητήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εγκατέλειψε το νησί και οι Τούρκοι με τον πρώτο και το δεύτερο Αττίλα εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα του. Οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ δεν αναμείχθηκαν στη διένεξη τηρώντας μια σιωπηρή μεροληψία υπέρ της γείτονος.

Σε αυτό το πλαίσιο και με το λαό από καιρό να ζητάει περισσότερες ελευθερίες κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να κυβερνήσει. Το Νοέμβριο του 1974 προκηρύχθηκαν εκλογές που κέρδισε η Ν.Δ. και το Δεκέμβριο διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το πολιτειακό που όπως και πριν από 50 χρόνια, το 1924, ο λαός αποφάνθηκε υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το 1975 ψηφίστηκε το καινούριο σύνταγμα της χώρας και πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Την ίδια στιγμή μια νέα πολιτική δύναμη εμφανίστηκε στο προσκήνιο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου που κατέλαβε στις εκλογές την Τρίτη θέση με ποσοστό 14% δείχνοντας όμως τη δυναμική του που θα επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια. Δεύτερη ήταν η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις που χάθηκε αργότερα από την πολιτική σκηνή. Στις εκλογές συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες το Κ.Κ.Ε. στο συνασπισμό «Ενωμένη Αριστερά», αφού το νομιμοποίησε ο Καραμανλής.

Η 24η Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί το ξεκίνημα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και την προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της χώρας που δεν ήταν κάτι εύκολο μετά την περίοδο της χούντας. Η είσοδος της χώρας στην Ε.Ο.Κ. η «συγκατοίκηση» του Καραμανλή με τον Παπανδρέου το 1981, πρόεδρος ο πρώτος-πρωθυπουργός ο δεύτερος, οι αγώνες της αριστεράς, εδραίωσαν του δημοκρατικούς θεσμούς για να απολαμβάνουμε αυτά που θεωρούμε εμείς ως αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Τριανταπέντε χρόνια μετά μάλλον κλείνει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έχοντας όμως θέσει γερές βάσεις για μια δημοκρατική συνέχεια.


Πηγή : livavis.gr
        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις