Το Γραφικό Εκκλησάκι των Νοτίων Προαστίων με την Απέραντη Θέα
Το Γραφικό Εκκλησάκι των Νοτίων Προαστίων με την Απέραντη Θέα
Της Γεωργίας Πίττας
Το Γραφικό εκκλησάκι των Νοτίων Πραστίων με την απέραντη θέα βρίσκεται πάνω από την Άνω Γλυφάδα με τεράστιο πόλο έλξης τουριστών.
Κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα της εορτής του Γλυφαδιωτισσες & Γλυφαδιώτες αλλά και πολύ κόσμος από ολόκληρη την Αττική ξέρουν ότι ήρθε η στιγμή να ανηφορίσουν στο φωτισμένο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία για να απολαύσουν αυτήν την μαγική θέα που συνδυάζει μαζί το αστικό τοπίο ,το βουνό και την θάλασσα.
Το εκκλησάκι βρίσκεται ουσιαστικά στο νότιο Υμηττό, πάνω από την Άνω Γλυφάδα και ανεβαίνοντας βλέπεις όλα τα νότια προάστια και τον Πειραιά, ενώ με μια καλή ματιά θα δεις να ξεμυτίζει και το κέντρο της Αθήνας.
Το σημείο έχει περίπου 398 μέτρα υψόμετρο και το μονοπάτι σε αρκετά σημεία είναι δύσβατο, γι’ αυτό θα πρέπει όταν το διασχίζει κανείς να φορά καλά αθλητικά παπούτσια ή ακόμη καλύτερα παπούτσια πεζοπορίας.
Πώς φτιάχτηκε το εκκλησάκι
Πριν 60 χρόνια, το 1950, ένας οικοδόμος, ο κ. Σαράντος, είδε στον ύπνο του τον Προφήτη Ηλία να του ζητάει να χτιστεί το εκκλησάκι, υποδεικνύοντας του, μάλιστα, και το σημείο στο βουνό. Το χτίσιμο της εκκλησίας ανέλαβε τελικά ο Κυρήκος Καρτελιάς (θρήσκος οικογενειάρχης, οικοδόμος/εργολάβος της εποχής και της περιοχής) με τη βοήθεια του Μιλτιάδη Πατρινού, οικοδόμου και παλιού κατοίκου της περιοχής. Ο Σαράντος προσέφερε τα οικοδομικά υλικά που απαιτήθηκαν, και οργάνωσε τη μεταφορά τους στο βουνό με γαϊδουράκια.
Έκτοτε, κάθε χρόνο εκατοντάδες κόσμου ανεβαίνουν στο εκκλησάκι τόσο για να τιμήσουν τον Άγιο, αλλά και για την εμπειρία, που πλέον έχει γίνει παράδοση. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως το συγκεκριμένο βουνό έχει επιβιώσει από πολλές μεγάλες πυρκαγιές, όπως ήταν για παράδειγμα αυτή του Ιουνίου του 2009, όταν κάηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος πρασίνου του. Παρ’ όλα αυτά, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στέκει επί 60 χρόνια αγέρωχο.
Η Βίος του Προφήτη Ηλία
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά».
Σε πολλές περιοχές, ο προφήτης Ηλίας συνδέεται με τους αγρότες και τις μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς θεωρούταν ρυθμιστής της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καλοκαιρινό ήλιο, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Τα θαύματα που αναφέρονται εκεί είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητά του αυτή, καθώς είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης, είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ, έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή. Όλα αυτά με βάση πάντα την Παλαιά Διαθήκη.
Ωστόσο, ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν ναύτης. Σύμφωνα με αυτή, η θάλασσα προσπάθησε αρκετές φορές να τον πνίξει και όταν ο ίδιος κουράστηκε από τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην έχει καμία σχέση με τη θάλασσα. Για την ακρίβεια, επιθυμούσε να ζήσει σε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα ήξερε τι σημαίνει θάλασσα και τι καράβι. Έτσι, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά. Όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τόσο ανέβαινε ψηλότερα, ώστε να φτάσει εκεί που κανείς δεν θα αναγνώριζε το αντικείμενο.
Όταν τελικά έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν βοσκό και του έκανε την ίδια ερώτηση. Ο βοσκός, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τι ακριβώς ήταν αυτό που του έδειχνε, του απάντησε πως είναι ξύλο. Ο Προφήτης Ηλίας τότε βρήκε επιτέλους αυτό που έψαχνε και από τότε έμεινε εκεί, κοντά στους ανθρώπους των βουνών.
Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως στις 20 Ιουλίου που γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη, δεν είναι η κοίμηση -γιατί ο Προφήτης σύμφωνα με τη θρησκεία δεν πέθανε ποτέ- αλλά η ανάληψή του. Συγκεκριμένα, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, “εις τον ουρανό”, αλλά άφησε ο Θεός να νομίζουμε ότι ανελήφθη, και ζει κάτω στη γη μαζί μας, χιλιάδες χρόνια τώρα.
Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως στις 20 Ιουλίου που γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη, δεν είναι η κοίμηση -γιατί ο Προφήτης σύμφωνα με τη θρησκεία δεν πέθανε ποτέ- αλλά η ανάληψή του. Συγκεκριμένα, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, “εις τον ουρανό”, αλλά άφησε ο Θεός να νομίζουμε ότι ανελήφθη, και ζει κάτω στη γη μαζί μας, χιλιάδες χρόνια τώρα.
Αξίζει να το επισκεφτήτε!!!!!
Πηγή Πληροφοριών :Nou-Pou.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μήνυμα Φόρμας Σχολίων