Ένας Λόφος στα Νότια Προάστια με Απέραντη Θέα



Ένας καταπράσινος λόφος στα Νότια Προάστια της Αττικής  με μαγευτική θέα σαν καρποστάλ στον Σαρωνικό από ψηλά , τον Πειραιά,  τον Υμηττό,  την Πάρνηθα , την Πεντέλη , την Ακρόπολη και τον  Λυκαβηττό βρίσκεται στον μαγευτικό Άλιμο. 

Αυτός ο μαγευτικος λόφος εκτός από την μαγευτική θέα διαθέτει δύο  υπερσύγχρονες 
παιδικές χαρές, ένα υπαίθριο γυμναστήριο,  έναν υπαίθριο χώρο ψυχαγωγίας -εκπαίδευσης για τα σκυλία , γήπεδο ποδοσφαίρου και τένις , ένα υπαίθριο ανοιχτό θεατράκι και μία καντίνα .

Μπορείτε να το επισκεφτήτε όλες τις εποχές του χρόνου και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είτε μόνοι σας ,είτε με παρέα, είτε με την οικογένεια σας για περπάτημα ,τρέξιμο , βόλτα με το σκυλάκι ή βόλτα με το ποδήλατο. 


λτα.  Έςχει και μεγάλη ιστορία! Και για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας των ευρημάτων του, το 2012 κήρυξε τον Λόφο Πανί, Αρχαιολογικό Χώρο.

Στο Πανί σώζονται οικοδομικά λείψανα, όστρακα και εργαλεία από οψιδιανό από την προϊστορική περίοδο, καθώς κι ένας τοίχος της τελικής νεολιθικής εποχής κοντά στην κορυφή του λόφου. Ο οψιανός είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα, πολύ σκληρό και με κοφτερές ακμές, το οποίο κατά τη Νεολιθική και την Πρωτοελλαδική εποχή, αλλά και αργότερα, εισαγόμενο από τη Μήλο, είχε ευρύτατη χρήση στον Ελλαδικό ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο για την κατασκευή εργαλείων. Η ανεύρεση χιλιάδων τμημάτων οψιανού, διαμορφωμένων και μη, στον Λόφο Πανί, φανερώνει ότι ο οικισμός που είχε αναπτυχθεί εδώ ήταν κέντρο εισαγωγής και επεξεργασίας του υλικού αυτού. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι κάτοικοι των παράκτιων ή και ενδότερων οικισμών του Αλίμου, είχαν συχνές και οργανωμένες επαφές με τα νησιά του Αιγαίου – αποδεδειγμένα με τη Μήλο – κατά τις οποίες αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και έφερναν στον τόπο τους διάφορες πρώτες ύλες, όπως πρωτογενείς πυρήνες οψιανού.

Επίσης σώζονται ίχνη –διόλου ευκαταφρόνητα– από αρχαίο λατομείο των κλασικών χρόνων, φυσικά σπηλαιώματα κι ένα υδρομαστευτικό πηγάδι.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις