Καμπανάκι για την Γριπη στα Σκυλιά -Τι Πρέπει να Προσέξουμε



Αυξημένες είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού των κατοικίδιων τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, σύμφωνα με κτηνιάτρους.

 Τι συμβουλεύουν αμερικανοί επιστήμονες για την επιδημία της γρίπης των σκύλων που ήδη χτυπάει τις ΗΠΑ.

 Γιάννης Δεβετζόγλου 

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα γρίπης των σκύλων στις ΗΠΑ, ειδικά σε κλινικές και καταφύγια, όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση των κατοικίδιων, σύμφωνα με έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Washington Post. 

 Τι είναι η γρίπη των σκύλων?

 Η γρίπη των σκύλων είναι ο ιός της γρίπης Α του ανθρώπου, ο οποίος όμως έχει κάποιες δομικές αλλαγές για να προσαρμόζεται στον οργανισμό του σκύλου.

 ADVERTISING 

Υπάρχουν δύο βασικοί υποτύποι. Ο πρώτος είναι ο Η3Ν8 και ο δεύτερος ο Η3Ν2, ο οποίος είναι και ο κυρίαρχος στις ΗΠΑ. Όπως και στους ανθρώπους, ο ιός της γρίπης στους σκύλους προκαλεί αναπνευστικές παθήσεις και σε σπάνιες περιπτώσεις θάνατο. «Αν και τα περισσότερα σκυλιά θα αναρρώσουν με συγκεκριμένη φροντίδα, ορισμένα κατοικίδια θα εκδηλώσουν άλλες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις», εξηγεί η Deborah Silvertein, καθηγήτρια Εντατικής Φροντίδας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνιας.

 Η εικόνα με τα αυξημένα κρούσματα γρίπης σε σκύλους καταγράφηκε πρόσφατα στην Οκλαχόμα του Τέξας και στη Νότια και Βόρεια Καρολίνα και προκάλεσε θανατηφόρα επιδημία σε σκύλους, σύμφωνα με την δρ Silvertein. Ομως και στη χώρα μας, σύμφωνα με την κτηνίατρο Μαρία Ζάκκα, έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στα σκυλιά. Πόσο μεταδοτική είναι η γρίπη στους σκύλους.

 Εξαιρετικά μεταδοτική, απαντούν αμερικανοί επιστήμονες. Μάλιστα, μπορεί να μεταδοθεί εύκολα κατά τη βόλτα στο πάρκο, στα ξενοδοχεία, στα κτηνιατρεία και φυσικά στα καταφύγια. Τα σκυλιά μπορεί να είναι μεταδοτικά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

 Η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής, από την άμεση επαφή με τη μύτη, τον βήχα, το φτέρνισμα, το γαύγισμα και οτιδήποτε άλλο προκαλεί την απελευθέρωση αερολυμάτων, δηλαδή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Επίσης, σε όποια επιφάνεια και να πέσουν τα σταγονίδια, ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει ζωντανός και να μολύνει άλλα ζώα για 48 ώρες, σύμφωνα με την Lori Teller, η οποία είναι καθηγήτρια Κτηνιατρικής και πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων. «Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη μύτη για το στόμα τους για τα πάντα. 

Χαιρετούν το ένα το άλλο, αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους, παίζουν με τα παιχνίδια τους. Ως εκ τούτου είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης με τις εκκρίσεις του σάλιου τους», σχολιάζει η ίδια. Ακόμη ένα αρνητικό είναι ότι τα περισσότερα κατοικίδια δεν έχουν αντισώματα στον ιό της γρίπης, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ευαίσθητα σε έντονα συμπτώματα, ξεκαθαρίζει η Cynda Crawford, καθηγήτρια στο College of Veterinary του Πανεπιστημίου της Φλόριντας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης για την ανακάλυψη του ιού της γρίπης των σκύλων το 2004.

 Μπορεί ένας σκύλος να μεταδώσει τη γρίπη σε ανθρώπους ή γάτες?

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνηγορούν στο ότι ο ιός είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο. Οι γάτες μπορούν να τον κολλήσουν, όμως είναι σπάνιο φαινόμενο και τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια.

 Ποια είναι τα συμπτώματα 

Ακριβώς επειδή η γρίπη του σκύλου έχει ίδια συμπτώματα και με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που μπορεί να εκδηλώσει, θα πρέπει να τον πάτε στον γιατρό για εξέταση.

 Τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνονται δύο με πέντε ημέρες μετά από την έκθεση, περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, φτέρνισμα, καταρροή, υγρά μάτια, λήθαργο και απώλεια όρεξης. Ο βήχας συνήθως είναι το τελευταίο σύμπτωμα που υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες.

 Σκύλοι μεγάλοι σε ηλικία, κουτάβια και αυτοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και η πνευμονία. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκδηλώσουν υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα με αίμα και τότε θα χρειαστούν οπωσδήποτε κτηνίατρο ή νοσηλεία σε κλινική.

 Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη του σκύλου; 

Δυστυχώς όχι, δεν υπάρχουν αντιικά σαν αυτά που λαμβάνουν οι άνθρωποι. Υπάρχουν μόνο φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα του βήχα, παυσίπονα και διεγερτικά για την όρεξη. 

 Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που χορηγούνται σε ανθρώπους για τη θεραπεία του σκύλου, διότι είναι τοξικά για τους νεφρούς τους και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

 Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη του σκύλου;

 Υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων στην Ελλάδα, τα πολυδύναμα (μόρβα, ηπατίτιδα κ.λπ.) που καλύπτουν και τη γρίπη και το εμβόλιο που είναι είτε ενέσιμο είτε ενδορινικό και είναι πιο ισχυρό. Και στις δύο περιπτώσεις προφυλάσσουν από τα συμπτώματα, ώστε να μην νοσήσει βαριά το ζώο. 

«Βλέπουμε πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις σε σκύλους το τελευταίο διάστημα και καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες να τα εμβολιάζουν με τα συγκεκριμένα σκευάσματα», εξηγεί η κυρία Ζάκκα. 

Πηγή :news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις